Waarom stakingsacties in het basisonderwijs?

04-12-2017
Zoals u weet gebeurt er op dit moment veel in onderwijsland.
Graag willen we u op de hoogte houden van de komende acties en waarom wij actie voeren.
De actiegroep PO in Actie, waar inmiddels zo'n 45.000 leerkrachten bij aan zijn gesloten, heeft in maart 2017 een manifest opgesteld (in samenwerking met de vakbonden en de overkoepelende organisatie PO-raad, namens de verschillende besturen).
De eisen die gesteld werden, waren 500 miljoen voor werkdrukverlaging en 900 miljoen voor salarisverhoging.
Op 4 oktober lekte uit dat het kabinet 500 miljoen klaar had staan voor het verlagen van de werkdruk in het onderwijs. Helaas bleek dit op 10 oktober in het regeerakkoord anders.
Voor 2018 is er slechts 10 miljoen gereserveerd om de werkdruk aan te pakken.
Een druppel op een gloeiende plaat. Het "beloofde" bedrag van 500 miljoen, blijkt in werkelijkheid 430 miljoen te zijn en dit volledige bedrag komt pas in 2021 beschikbaar.
Dat betekent dat er in 2021 zo'n 115.000 kinderen in Nederland zonder leerkracht zullen zitten.
In 2025 zal dit getal zelfs al opgelopen zijn tot 230.000 leerlingen.
Dit is nu echter al te merken: klassen worden verdeeld of naar huis gestuurd en vacatures blijven lang open staan. De vraag voor de salarisverhoging heeft hier ook mee te maken.
We zien dat er een groot verschil (tot ruim 20%) is tussen de salariswaardering van een leerkracht PO (primair onderwijs) en VO (voortgezet onderwijs).
Dit, terwijl we eenzelfde hbo-opleiding hebben gevolgd en vergelijkbare verantwoordelijkheden en taken hebben. Dit maakt dat er op dit moment te weinig studenten kiezen voor het beroep leerkracht PO. Ook stappen er leerkrachten over van het PO naar het VO. Deze ontwikkelingen komen het lerarentekort niet ten goede.
Er ligt op dit moment een bedrag van 270 miljoen hiervoor. Een vergelijking: als je bij een kloof van 900m, een brug van 270m bouwt, dan heb je niets aan de brug omdat je de kloof nog steeds niet over kunt steken.
900 Miljoen is het absolute minimum om de salarissen te repareren zodat we leerkrachten in de toekomst kunnen krijgen en collega's die het vak verlaten weten te behouden. Nederland staat in de top tien van de landen met de beste onderwijskwaliteit wereldwijd.
Door bovenstaande ontwikkelingen zakt dit echter in rap tempo.
Daar komt nog bij, dat 1 op de 4 leerkrachten in het primair onderwijs last heeft van burn-outklachten. De gemiddelde fulltime leerkracht werkt bijna 1 dag per week over.
Ook deze ontwikkelingen komen de kwaliteit van het onderwijs niet ten goede. Wij begrijpen dat een dag staken voor u als ouder wellicht wat ongemak kan opleveren. Deze acties zijn ook zeker niet bedoeld om u als ouders in een lastig parket te brengen. Het gaat ons echt om de toekomst van uw en onze kinderen.
Het is nu of nooit, nu moeten we doorpakken! Wij hopen dan ook op uw steun te kunnen (blijven) rekenen.
Op 3 november zijn er in de media nieuwe acties aangekondigd. Op het moment dat er in de week van 5 december géén 1,4 miljard voor het PO op tafel ligt, zullen wij op 12 december opnieuw de deuren sluiten en zullen wij staken voor de toekomst van het onderwijs!

Met vriendelijke groet, PO in actie.